معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان خبر داد

آغاز کشت نشایی پنبه در قم

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاوزی استان قم از آغاز کشت نشایی پنبه در این استان با مزایای زیاد از جمله کاهش مصرف آب و بذر خبر داد.

محمد علی سلامی اظهار داشت: در کشت نشایی، بذرها در محیط دیگریعنی گلخانه پرورش یافته و تبدیل به نشا شده و سپس به زمین اصلی منتقل می شود ولی در روش رایج کشت پنبه؛ بذر مستقیما کشت می شود.

وی  کاهش 20 درصدی مصرف آب ، کاهش 80 درصدی مصرف بذر، زودرس شدن کشت ،کاهش قابل توجه خسارت آفات وبیماریهاو نهایت بالارفتن راندمان تولید را از مهمترین مزایای کشت نشایی پنبه اعلام کرد

سلامی کاهش 30 تا 40 روزه ماندگاری گیاه در زمین که منجر به صرفه جویی 15 تا 20 درصدی درمصرف آب، عقب ماندن آفات از رشد نموگیاه و حذف حداقل دومرحله کنترل آفت را از مزایای کشت نشایی گیاهان زراعی عنوان کرد.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان قم با اشاره به اینکه گیاه پنبه هرچه زودتر کشت شود، محصول بیشتری تولید می کند، گفت: امکان کشت پنبه در اوایل بهار برای کشاورزان در استان قم وجود ندارد چرا که امکان بارش های تند، تگرگ و وزش باد شدید بسیار زیاد است و بوته پنبه نیز به دلیل حساسیت بالا، توان مقابله با این موارد را ندارد و در صورت کشت در فضای باز از بین می رود، از طرفی به خاطر نیازمزارع غلات برای آبیاری امکان کشت وابیاری پنبه نیست بر همین اساس کشاورزان در شیوه رایج مجبور هستند بعد از رفع خطرات احتمالی ناشی از بارش های بهاره شدید، تگرگ و وزش باد نسبت به کشت این محصول اقدام نمایند که مصادف با اواخر بهار بوده و بسیار دیر است.

سلامی خاطر نشان کرد: یکی از مزایای کشت نشایی پنبه این است که بوته این گیاه بین 30 تا 40 روز در فضای گلخانه ای کشت و رشد پیدا کرده و یک بوته 20 سانتیمتری وارد مزرعه می شود که همین مسئله باعث می شود حداقل دو مرحله آبیاری کمتری نیاز داشته باشد.ضمنا در کشت نشایی یکنواختی مزرعه ومنظم بودن بوته ها بسیار بیشتر از کشت مستقیم بذر است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان قم ادامه داد:  به دلیل اینکه آب مورد نیازکشاورزان در اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت روی غلات و یونجه است، امکان کشت زودهنگام پنبه برای آنها وجود ندارد و مجبور هستند صبر کنند تا غلات از آب بیفتد، بعد از آن کشت پنبه را انجام دهند که همین مسئله باعث می شود کشت پنبه دیر شده و گیاه نتواند دوره رشد خود را به درستی طی کند و بر همین اساس با کاهش تولید مواجه خواهند بود که کشت نشایی این مشکل را نیز حل کرده و در زمانی که آب مصرفی کشاورزان بر روی غلات است، گیاه در گلخانه رشد اولیه خود را با کمترین نیاز آبی ودور از حمله آفات انجام می دهد.

سلامی تصریح کرد: یکی دیگر از مشکلاتی که کشت رایج پنبه برای کشاورزان به وجود می آورد این است که به دلیل طولانی بودن دوره کشت پنبه واز طرفی دیر کشت کردن آن ، اکثر مزارع در اواخر دوره رشد با سرمای پاییزه مواجه شده و بسیاری از قوزه ها در آبان ماه به دلیل سرما باز نمی شوند و همین مسئله باعث کاهش تولید می شود که در کشت نشایی این مشکل نیز برطرف شده در دوره گرما دوره گلدهی تکمیل وتمام قوزه های گیاه قبل از سرمای پاییزه باز می شوند و شاهد افزایش محصول قابل ملاحظه ای هستیم.

وی کاهش آفت و بیماری ها در کشت نشایی را یکی دیگر از مزایای اجرای این طرح برشمرد و گفت: گیاه پنبه 30 تا 40 روز در محیط گلخانه پرورش می یابد و با هیچ آفتی درگیر نیست و یک بوته نسبتا مقاوم وسالم به مزرعه منتقل می شود و در این کشت آفات از لحاظ رشد ونمو همیشه از بوته عقب هستند.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان قم در ادامه سخنان خود تاکید کرد: امسال حدود 2 میلیون نشا پنبه در استان قم تولید کردیم و با توجه به اینکه هر هکتار نیاز به 60 هزار نشا پنبه دارد، پیش بینی می کنیم بیش از 30 هکتار از اراضی استان قم را زیر کشت نشایی پنبه ببریم.