رهبری
امروز چهارشنبه 26 دی 1403
منتشر شده در تاریخ دوشنبه 19 آذر 1403

مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی استان قم گفت: اگر نگاه سختگیرانه به حفظ اراضی کشور به‌ویژه استان قم نداشته باشیم، امنیت غذایی در معرض خطر قرار خواهد گرفت و از بخش کشاورزی نیز، چیزی باقی نخواهد ماند.

تور رسانه‌ای مدیریت اراضی استان در مزرعه نوآور بهره‌ور فراهانی واقع در بخش مرکزی شهرستان جعفرآباد، با حضور محمدرضا حاجی‌رضا رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قم، سعید فرشادمهر مدیرکل امور اراضی، مظفر کیانی رئیس اداره واگذاری، سیدمجتبی موسوی رئیس اداره روابط عمومی سازمان استان، حسین کاظم‌نادی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان جعفرآباد و جمعی از خبرنگاران برگزار شد.

موسوی رئیس اداره روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان قم در مقدمه‌ای به اهمیت موضوع تامین امنیت غذایی و حفظ امور اراضی اشاره کرد و گفت: پایه و زیرساخت تامین امنیت غذایی مردم به حفظ امور اراضی کشاورزی گره خورده است.

وی ادامه داد: از آنجایی که شهر قم، شاهراه ارتباطی میان استان‌ها واقع شده و مناطق حاشیه‌ای آن از موقعیت آب و هوایی خوبی برخوردار است، شاهد تغییرات کاربری اراضی‌ کشاورزی به مسکونی و ویلایی توسط عده‌ای از خوش‌نشین‌هایی که از کلانشهرها به قم مهاجرت می‌کنند، بودیم که در این راستا اقدامات مثمر ثمر و بازدارنده‌ای صورت گرفته است.

موسوی افزود: عدم توجه به تامین امنیت غذایی، اراضی کشاورزی و ساخت و ساز‌ ویلاهای غیرمجاز منجر به افزایش بی‌رویه واردات و در نتیجه به خطر افتادن امنیت و سلامت غذایی مردم خواهد شد.

فرهنگ‌سازی، میانبری در راستای حفظ اراضی کشاورزی

سعید فرشادمهر مدیرکل امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی به معرفی معاونت امور اراضی اشاره و در شرح وظایف آن، بیان کرد: رسالت جهادکشاورزی از آغاز انقلاب، سازندگی با رویکرد جهادی بوده است که در صورت نبود آن، ایجاد زیرساخت‌ها و امکاناتی مانند برق، گاز و آب محقق نمی‌شد و امروزه ما در اداره حفظ امور اراضی نیز، این رویکرد را دنبال می‌کنیم.

وی ادامه داد: در شرح وظایف معاونت حفظ امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی می‌توان به حفظ، واگذاری و توسعه اراضی، صدور مجوز تغییر کاربری و مسائل حقوقی اشاره کرد که در قالب چهار اداره به همشهریان خدمت‌رسانی می‌کند.

مدیرکل امور اراضی مطرح کرد: امروزه اگر صبحت از امنیت غذایی به میدان می‌آید، باید دانست که پایه، اساس و بستر آن حفظ اراضی کشاورزی است، از ۱۸ میلیون اراضی کشاورزی موجود در سطح کشور حدود ۵ میلیون آن شامل اراضی درجه یک و دو کشاورزی است که اگر از این اراضی حفاظت و پاسداری نشود، در آینده چیزی از اراضی کشاورزی باقی نخواهد ماند.

وی افزود: پایش سامانه‌ای، یگان حفاظتی، گشت شبانه روزی و جلوگیری تغییر کاربری‌های غیرمجاز از جمله راه‌های حفاظت از اراضی کشاورزی محسوب می‌شود اما فرهنگ‌سازی یک اقدام پیشگیرانه و موثرتری نسبت به استفاده از قوه قهریه و قانون خواهد بود.

فرشادمهر گفت: به دلیل محدودیت‌های آبی در سطح استان، توسعه اراضی کشاورزی در دستور کار نیست ولی حفظ اراضی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.وی ادامه داد: سند دار کردن اراضی کشاورزی که از تاکیدات مقام معظم رهبری است، از وظایف اداره مهندسی و حدنگاری اراضی کشاورزی به‌حساب می‌آید که بعد از آن، نقشه‌های تفکیک شده به اداره ثبت و اسناد ارسال و در نهایت صدور اسناد کشاورزی رقم می‌خورد.

فرشادمهر افزود: از سال ۹۳ تا سال ۱۴۰۰ حدود ۱۰درصد از پرونده‌های صدور اسناد کشاورزی که شامل ۶۰ پرونده بود تعیین وضعیت شده بود اما از سال ۱۴۰۰ تا کنون حدود ۷۰۰ پرونده به اکمال رسیده است که استان قم در این زمینه جزو پنج استان برتر کشور محسوب می‌شود.

وی ابراز کرد: مزرعه نوآور بهره‌ور فراهانی یکی از پروژه‌هایی است که تجمیعی از وظایف معاونت امور اراضی کشاورزی را در خود شامل شده است که با صدور مجوز تغییر کاربری، ۱۲۰ هکتار در قالب یک سند واحد اداره می شود.

مدیرکل اراضی اعلام کرد: در حوزه حفظ کاربری از سال ۱۴۰۰، ۲۸۳ پرونده، ۱۴۰۱، ۲۴۷ پرونده، ۱۴۰۲، ۷۸ پرونده و ۱۴۰۳ ۱۹ پرونده وارد کمیسیون شده که علت سیر نزولی شدن آن، سیاست‌های سختگیرانه به منزله حفظ اراضی کشاورزی است.

وی در ادامه به مشکلات و موانع تبصره ۹ و ماده ۱۰ قانون حفظ اراضی کشاورزی پرداخت و افزود: این تبصره باعث تحت تاثیر قرارگرفتن حوزه کشاورزی شده و موجب خورد شدن اراضی کشاورزی می‌شود و حفظ آن را محقق نمی‌کند.فرشادمهر در پایان گفت: اگر نگاه سختگیرانه به حفظ اراضی کشور به ویژه استان قم نداشته باشیم، امنیت غذایی در معرض خطر قرار خواهد گرفت و از بخش کشاورزی نیز، چیزی باقی نخواهد ماند.