رییس سازمان جهاد کشاورزی قم گفت: این استان در زمینه اجرای طرح تغییر الگوی کشت در سطح کشور پیشتاز است و در همین رابطه با پیادهسازی برنامههای آن علاوه بر کاهش مصرف آب، موضوع مهم ارتقا بهرهوری و افزایش سطح تولید محصولات در بخش کشاورزی قم برای تامین امنیت غذایی مردم نیز دنبال میشود.
محمد رضا حاج رضا روز شنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا، در این ارتباط بیان داشت: دستاوردی بزرگ در دولت سیزدهم با اجرای موفق طرح الگوی کشت در این استان رقم خوردهاست و ما با همراهی بهرهبرداران مصمم به ادامه دادن این روند برای تحقق نتایج کامل آن در بخش کشاورزی قم هستیم.
وی با اشاره به اینکه پس از ابلاغ طرح الگوی کشت در سطح ملی، قم پیشتاز اجرای این طرح شد، افزود: در همین راستا با دنبال کردن رویکردهای مورد نظر در طرح الگوی کشت ملی طی سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ در استان ، موفقیتهای چشمگیری بدست آمد.
وی ادامه داد: کاهش آب مصرفی در بخش کشاورزی مطابق اسناد بالا دستی استان، افزایش سالانه راندمان آبیـــاری بر اساس برنامه هفتــم توسعه و تامین نیاز قم به نباتات علوفهای با ورود ارقام و گیاهان علـوفهای جدید و کم آببر از جمله اهداف مهمی بود که در این بخش محقق شد.
حاجی رضا گفت: همچنین اجرای طرح تغییر الگوی کشت در استان قم موجب افزایش ضریب نفـــوذ بذر در کشت به منظــور افزایش بهــرهوری محصــولات زراعی، گسترش ضریب نفـود دانش با ارتقاء عملکـــرد درهکتار، حفظ و ارتقـــای تولید با الگـــوی مصـــــرف بهینـه، پایداری سطـح زیرکشت گیاهــان چنــدساله، توسعه کشت دانههای روغنی با گیاهان و ارقام جدید، توسعه کشت گیاهان پائیزه باهدف کاهش مصـرف آب و همچنین توسعه کشت از فضای باز به گلخانه با هدف تحقق کشاورزی پایدار میشود.
جایگاه مهم کشتهای گلخانهای در طرح الگو کشت
گفتنیاست سالانه بیشاز ۲ هزار تُن انواع محصولات در سطح 58 هکتار از گلخانههای قم تولید و به بازار مصرف عرضه میشود.
با توجه به مزایای کشتهای گلخانهای همچون کاهش مصرف آب و امکان مدیریت شرایط محیطی در گلخانه، سطح زیر کشت گلخانههای استان رو به افزایش است و هر ساله میزان تولید محصولات متنوع گلخانهای در قم بیشتر میشود.
تامین امنیت غذایی همشهریان از مهمترین برنامههای کاری سازمان جهاد کشاورزی قم است و در همین راستا با افزایش سطح تولید محصولات کشاورزی استان در بخشهای محتلف به ویژه کشتهای گلخانهای، تلاش میشود اقلام مورد نیاز مردم تولید، تامین و به بازار مصرف عرضه گردد.
محدودیتهای دسترسی به منابع آبی و همچنین ویژگیهای خاص محیطی از جمله تغییرات دمایی، موجب شده تا فعالیتهای کشاورزی در قم با سختی مواجه باشد و در این شرایط افزایش گلخانهها راهکاری مناسب برای گسترش سطح تولید محصولات کشاورزی استان است.
بهرهوری آب در کشتهای گلخانهای تا ۱۰ برابر است و با تنظیم شرایط محیطی در آن میتوان گیاهان کشت شده را در برابر تنشهای دمایی حفظ کرد، بنابراین توسعه این نوع کشت در قم که با کمآبی و شرایط خاص اقلیمی مواجهاست به عنوان یک موضوع راهبردی دنبال میشود.
حدود ۲۵۰ نفر از کشاورزان قمی در زمینه کشتهای گلخانهای فعالیت میکنند و سازمان جهاد کشاورزی قم با همکاری سایر نهادهای متولی تلاش میکند از سرمایهگذاران علاقهمند به فعالیت در عرصه کشتهای گلخانهای حمایت کند.
بر اساس برنامهریزیهای صورت گرفته اجرای طرح الگوی کشت میزان مصرف آب در بخش کشاورزی قم را بیشاز ۲۵ درصد کاهش میدهد که رقم بسیار قابلتوجهی است.
به طور معمول میزان مصرف آب در بخش کشاورزی قم سالانه حدود ۵۰۰ میلیون مترمکعب است که در گام نخست اجرای طرح تغییر الگوی کشت این میزان به ۴۵۰ میلیون مترمکعب کاهش مییابد و در ادامه این روند با کاهش مصرف آب بیشتر در بخش کشاورزی ادامه مییابد.
میزان کاهش مصرف آب دربخش کشاورزی با اجرای طرح تغییر الگوی کشت بسیار چشمگیر است و نقش موثری در حفظ منابع آبی زیرزمینی استان و تقویت حجم سفرهها، خواهد داشت.
بیش از ۱۴ هزار بهرهبردار در زمینه تولید محصولات کشاورزی در قم فعال هستند، همچنین میزان متوسط تولید بخش کشاورزی این استان در سال ۸۵۰ هزار تن در زمینهٔ محصولات زراعی، باغی، دامی، شیلات و گلخانهای است.
بیشتر بهرهبرداران بخش کشاورزی قم را روستاییان استان تشکیل میدهند بهنحویکه کشاورزی بهتنهایی حدود ۵۰ درصد اشتغال روستاییان در بخشهای مختلف استان را به خود اختصاص دادهاست.